Cartea secretă a Fridei Kahlo, F.G. Haghenbeck

Una dintre cele mai interesante și mai profunde cărți, pe are le-am citit în 2016! Mi-a plăcut foarte mult felul în care F.G. Haghenbeck a portretizat-o pe Frida Kahlo, despre care știam puține lucruri și anume că a fost o pictoriță originară din Mexic care picta niște ciudățenii (nepricepută mi-s!) .

Toată imaginea minimală, pe care o posedam în ceea ce privește arta Fridei Kahlo, avea să se schimbe radical după acest roman, respectiv ciudățeniile mi-au părut adevărate opere de artă în care artista a pictat iubirea în toate formele ei, ori știm cu toții ce fațete urâte poate avea iubirea atunci când avem așteptări prea mari de la parteneri sau când e  împărtășită pe jumătate

Bineînțeles că povestea lui Haghenbeck este ficțiune, dar are la bază elemente reale din viața Fridei și foarte multe referințe la prietenii celebre cu ar fi cea cu Dali, Lev Davidovici Troțki, sau Hemingway, Henry Miller, Tania, ori Picasso și o mulțime de alte celebrități ale acelor vremuri.

În general viața marilor artiști ajunge la un moment dat, să fie controversată, poate și datorită expunerii lor. Haghenbeck construiește povestea acestui roman în așa fel încât te ține țintuit de copertele romanului și nu te lasă liniștit până nu  ajungi la ultima pagină. El îmbină armonios elemente reale cu dialoguri imaginate și presară discret, pe ici pe colo, elemente supranaturale. Supranaturalul pare să o urmărească pe Frida  chiar din ziua, copil fiind, în care aceasta suferă un accident cumplit care o lasă invalidă. Din acel moment, Moartea-i devine Nașă și o supraveghează continuu până la final, ca o umbră menită să aducă teroare și disconfort.

De aici pornește toată nebunia. Și când zic nebunie, mă refer la un tăvălug de emoții prin care autorul aruncă cititorul, dar mai ales pe Frida. Am trăit fragmente întregi, ca și cum aș fi fost o părticiă din Frida.

Există un cuvânt în limba engleză, outrageous , care descrie foarte bine viața Fridei, așa cum a prezentat-o Haghenbeck. Cu adevărat scandaloasă atunci, dar și acum dacă ar fi trăit în prezent. Frida este o bucătăreasă desăvârșită, fiecare capitol ne oferă câte o rețetă culinară, Frida este bisexuală, un comunist convins, o artistă tulburată de sentimentele pentru artă, dar și de cele pe care le nutrește pentru cel ce avea să devină soțul ei, Diego Rivera, un pictor celebru și mentorul Fridei.

Este povestea emoționantă și tulburătoare a vieții  unei femei-artist  care a iubit viața, prin artă, și tot ce i-a oferit aceasta.

Vă recomand să citiți acest roman, care pe mine m-a marcat și m-a făcut să urmăresc toate documentarele și filmele care au fost făcute după viața Fridei Kahlo, pentru a putea face o comparație între ceea ce am simțit, citind cartea, și ceea ce am simțit, urmărind documentarele cu și despre artistă. Concluzia este că F.G. Haghenbeck a suprins aproape poetic, un mănunchi de sentimente, simboluri și metafore, cu accente supranaturale și astfel a făcut din acest roman, unul dintre preferatele mele.

Rămân, în continuare, surprinsă de fiecare dată când descopăr și redescopăr faptul că o suferința acerbă naște opere de artă, nemuritoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s