Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry de Rachel Joyce

Târziu în noapte, am terminat de citit acest roman de debut și-am plâns de a trebuit să ies din cameră ca să nu-mi trezesc consortul care sigur mi-ar fi râs în nas, a doua zi.

Cartea nu e chiar atât de tristă, dar pe mine m-a sensibilizat.

Este vorba de un bătrânel simpatic, Harold Fry, care pornește într-o călătorie, ca o penitență, sperând ca finalul drumului său de peste 800 de km să genereze o vindecare miraculoasă.

Harold Fry, mi-a adus aminte, încă din primele pagini de Konrad, din Small World al lui Martin Suter, de Allan Karlsson din Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut al lui Jonas Jonasson și de frumoasa cu părut creț și roșcat, o colegă de facultate, care după aflarea rezultatului la examenul de licență și-a luat rucsăcelul în spate și iubitul din dotare și au plecat într-un pelerinaj, la finalul căruia s-au mai unit încă o dată cu ei înșiși și cu natura și ca într-o sărbătoare a vieții au plonjat în ocean. Trei personaje, diferite, ficționale sau reale, mai puțin contează, cert este că poveștile lor m-au fascinat.

Povestea lui Harold Fry e aparent simplă, are o relație nefavorabilă cu familia, cu fiul său nu a mai vorbit de 20 de ani, iar soția parcă i-a devenit străină. Dorm separat, trăiesc în reproșuri. Iar într-o zi, universul se hotărește să îi ofere o ultimă provocare lui Harold, când acesta primește o scrisoare de la o persoană, din trecutul său care dispăruse fără urmă, cu mulți ani în urmă. Acesta răspunde scrisorii și pleacă spre poștă șă o trimită . Doar că ce părea un drum scurt, se extinde pe parcursul a 87 de zile, în care deși la început singur, Harold reușește să facă din drumul său unul de notorietate națională.

Experiența mea a devenit ciudată, atunci când m-am alăturat pelerinajului lui Harold, împreună cu cele 3 personaje pe care le-am menționat mai sus. Pe tot parcusul lecturării, vă spun cinstit că m-am gandit când la Konrad, când la Allan, când la creața roșcată. Erau anumite situații când îmi spuneam: Aici sigur Konrad ar fi uitat unde merge, sau aici, sigur Allan ar fi știut cum să se eschiveze sau Aici sigur, creața ar fi făcut la fel ca Harold, ar fi mers înainte fără să dea importanță durerilor sau bășicilor din tălpi.

Cumva, din subietul unui roman de debut, în care probabil toată forța scriitoarei a fost pusă în mișcare pentru a născoci o poveste cu conținut, care să își facă simțită prezența, într-o lume poate prea critică și exigentă, am reușit, pe jumătate să îl fac și subiectul meu; astfel din acest roman am învățat că multe persoane pe care le întâlnești de-a lungul vieții nu îți sunt nici prieteni, nici dușmani, fiecare are povestea lui si vrea, doar să fie ascultat. De asemenea, mi-am întărit convingerea că atunci când simți că ai nevoie de ajutor, nu este nicio rușine să îl ceri, contează doar…cui îl ceri. Bineînțeles că nu trebuie să renunț la obiceiul meu de a mă retrage, social, întru întrospecție pentru a mă curăța de bug-uri, precum un soft, din când în când, pentru că până și lui Harold, om în etate, acestă călătoria i-a curățat sufletul. Am învățat că iertarea poate veni când nu te aștepți. Și poate cel mai important lucru, cu care rămân după ce am citit această carte este acela că am învățat că voința este cea mai importantă armă împotriva ignoranței.

 

Nu-mi rămâne decât să vă urez, spor la citit!

Titlu: Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry

Titlu original: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Autor: Rachel Joyce

Traducător: Petru Iamandi

Nr. pagini: 330

Editura Litera, 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s