Privighetoarea, Kristin Hannah

Priveghetoarea este un nume de cod, care te va duce în interiorul celui de al doilea război mondial, acolo unde femeile duc un alt fel de război, fără ca prezența acestora să fie măcar bănuită, cel puțin la început.

Povestea este una complexă și care urmează să fie ecranizată. Pe bună dreptate! Pentru că Kristin Hannah a reușit să echilibreze aproape matematic, dinamica unei familii care luptă pentru supraviețuire, pe front și acasă și continuă lupta după terminarea războiului pentru a face ca toate eforturile ultimilor ani să conteze. Structura romanului pe capitole e menită să mențină suspansul, dar într-un fel echilibrat și deloc deranjant. Apreciez acest tip de scriere, care nu exagerează cu doza de suspans.

Vă invit să intrați într-o poveste  complexă despre viață, dragoste și teroare, despre prietenie și loialitate, despre spionaj, abandon, moarte, protecție, și multe alte atribute ale unui război nedrept pentru, absolut, toți participanții.

Veți face cunoștință cu o îndârjire nemărginită a unor femei dispuse să accepte umilința și durerea fizică pentru a rezista în fața unor nemți născuți dintr-o mamă, Germania nazistă, care pentru o perioadă de câțiva ani, crânceni, a furat milioane de suflete din oameni, i-a redus la nevoile primare, pe care mai apoi li le-au refuzat.

Întâmplare sau nu, aceasta este cea de a doua carte, pe care o citesc anul acesta, despre război,opresiune, evrei și copii spectatori la un peisaj grotesc,  a cărei acțiune începe în anul 1939, în Franța, într-un sat mic și pașnic asupra căruia nu planau dezastrul și dezumanizarea ce aveau să-l învăluie ca o ceață apăsătoarea timp de mulți ani.

Când ne referim la război, inevitabil, mintea ne zboară către bărbații care luptă în tranșee și care se agață de propria viață cu ajutorul gândului că întoarcerea acasă și vederea celor dragi, vor șterge ororile de pe câmpul de luptă. Dar acasă poveste a bărbaților de pe front mai are un capitol, nebănuit, cel care se referă la războiul femeilor rămase acasă și care luptă continuu până la epuizare fizică și psihică pentru supraviețuire, dar și al acelora care se infiltrează, frizând nebunia mai degrabă decât curajul, trecând pe sub mustățile inamicului cu mesaje revelatoare. Multiplele războaie duse în paralel sunt dure și menite să schimbe fundamental participantul.

Dacă ați prins un pic de încredere în mine, atunci vă rog să citiți acest roman. Acțiunea este alertă, plină de suspans, este adevărat că romanul are multe scene triste, uneori atât de dure încât simpla lor rememorare îți adună toate emoțiile și-ți frâng inima. Însă, nu trebuie să te sperie o astfel de lectură, pentru că am certitudinea( am citit mărturii adevărate, ale supraviețuitorilor celui de al doilea război mondial care mi-au înjumătățit nopțile de somn) că atrocități ca cele inserate în povestea privighetorii, s-au întâmplat. Nu trebuie să te ferești de astfel de lecturi, ci trebuie să le citești pentru ca nu cumva să avansezi, în vârstă, cu ideea că omul nu a fost capabil, niciodată, de fapte cumplite, doar pentru faptul că tu nu le-ai trăit.

Urlă cărțile de istorie cu fragmente din viețile efemere ale marilor războinici, dar acelea sunt pentru un public restrâns, pasionat de istorie. Acest tip de roman, realist, se adresează publicului larg, care dorește să cunoască părți ale istoriei, din trecutul, relativ apropiat, dar îmbrăcate în mantia unei povești imaginate.

Vă doresc spor la citit și vă aștept cu păreri, în comentarii.

Editura: Litera

Pagini: 476

Autor: Kristin Hannah

Traducător: Graal Soft

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s