Triburi, Seth Godin

L-am cunoscut” (am cumpărat o carte) pe Seth Godin anul trecut la Webstock, unde abia aștept să revin, de data asta cu mai multă forță!

Am cumpărat și citit Toți marketerii sunt mincinoși/spun povești ( voi reveni cu o recenzie, în viitor) iar cartea la care mă voi referi azi, Triburi, nu m-a dezamăgit deloc, dimpotrivă mi  s-a părut la fel de utilă.

Am extras doar câteva idei, pe care le voi dezvolta mai jos, dacă vi se par interesante și doriți să aprofundați, nu rămâne decât să cumpărați cartea și să descoperiți mai mult decât vă ofer eu.

Cartea este de la Editura Publica, într-un format de buzunar pe care îl ador. Au multe titluri interesante, în acest format și merită să  intrați pe site pentru a găsi cartea care vi se potrivește.

Seth Godin. Pentru cine nu știe, este unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din lume, este un scriitor de succes, un om de afaceri iscusit, un orator desăvârșit. Toată lumea, că ne referim la blogări, vloggeri, youtubări, toți vorbesc despre Seth Godin pe platformele lor.

De ce?

… pentru că el a reușit să construiască un trib, adică o grupare de oameni care au ca mijloc de comunicarea internetul, care nu se cunosc între ei, dar care se adună în jurul aceleași povești, mânați de interese comune.

În Triburi, Seth Godin dezvoltă o serie de idei care converg la necesitatea creeri de triburi ,de comunități care se adună în jurul aceluiași interes, îți dezvoltă propria creativitate, își prezintă ideile și apoi câștigă prietenii, informație, bani.

Asta este 0 primă ideea care mi-a atras atenția și care mi-a plăcut:

Dezvoltă un trib în jurul ideii tale.

Gândiți-vă că , poate fără să fim conștienți de asta, cu toții avem în jurul nostru oameni cu care împărtășim idei, pasiuni comune. Doar că el propune să ne extindem și să ne construim tribul, în mod  organizat, să ne facem auziți și remarcați de mulțime, să inspirăm.

Cum faci asta?

Bineînțeles că sunt mai multe metode de a realiza acest grup, însă Seth Godin o propune pe aceasta:

Motivează, conectează și oferă putere!

Dacă ar fi atât de simplu cu toții am conduce câte un trib, cu toții am fi lideri, cu toții am fi influenceri, așa-i?

Ei bine, și de data asta practica este cea care ne omoară, de aceea Seth Godin identifică niște piedici în fața cărora mulți cad pradă.

Frica de critică, sau orice alt stimul care ne creează frici.

Frica într-adevăr ține de rațional. Nu sari în gol de pe un viaduct, pentru că intervine frica în fața unei morții iminente.

Dar tot frica este cea care poate fi o piedică, în procesul propriei creativități. Hai să ne imaginăm, că frica de eșec l-ar fi împiedicat pe Steve Jobs să-și implementeze ideile inovatoare. Oare cum ar fi arătat tehnologia de telefoane inteligente, astăzi, sau ar fi existat măcar?

Uneori frica nu funcționează bine, împreună cu creativitatea și inovația. Uneori frica trebuie înfruntată, direct în față, fără menajamente!Trebuie să reușim performanța de a nu ne lăsa învinși de frica de a inova, de a ne pune în valoare creativitatea.

Altă idee pe care am găsit-o în Triburi este despre leadership, Seth Godin spune că un lider/conducător nu urlă când dă indicații: Și asta-mi aduce aminte de profesorul de literatură engleză, pe care l-am avut în câteva semestre, în facultate, care mi-a rămas întipărit în gândire. Eram 300 de studenți într-un amfiteatru imens, iar Bogdan Ștefănescu nu folosea niciodată microfonul, nu ridica vocea, ci părea să aibe o conversație normală, liniștită. Era exigent, râdea rar și când o făcea nu prea știai dacă glumește sau nu. Cu toate acestea se făcea auzit, înțeles, iar tehnica de predare, informațiile pe care ni le-a furnizat cât și rușinea pe care o aveai de înfruntat dacă te-ar fi prins trișând la examene, aceea de a apărea lângă numele tău, scris cu markerul, mare, clar, lizibil cuvântul- FRAUDĂ- ne-au făcut pe noi, câțiva adepți ai tribului său să-i urmăm indicațiile cu strictețe. Și-a câștigat respectul cu ușurință, pentru că în lunile ce au trecut sub supravegherea dumnealui, bagajul de cunoștințe generale s-a extins de la literatura la filozofie, psihologie, politică, ideologii, istorie. A fost singurul profesor căruia nu am să-i ofer niciun reproș, din toți, cei mulți ani de școală pe care îi am.

Termin aici cu inserția personală, doar că Seth Godin vorbește atât de simplu și coerent încât mi-a fost imposibil să nu fac corelații cu întâmplări din propria viață.

Și dacă nu v-am făcut curioși să citiți această carte, vă mai zic doar un lucru:

Seth Godin spune că majoritatea oamenilor nu contează, majoritatea oamenilor se străduiesc din greu să se integreze, majoritatea oamenilor aleg să frecventeze același restaurant, majoritatea se teme, majoritatea oamenilor au folosit de curând motorul de căutare Google, majoritatea oamenilor nu sunt curioși…Iar TU nu vei reuși niciodată să îți dezvolți cariera sau afacerea sau să îți menții tribul dacă urmezi majoritatea. Cu alte cuvinte îți trebuie curaj să depășești limitele impuse de ceilalți, de ”așa e bine pentru că așa spun eu” …

Pentru că propria mea carieră dă semne de schimbare, astfel de cărți mă ajută să-mi dezvolt și să înțeleg care este limita până la care pot să-mi extind tentaculele creativității. Care sunt riscurile și cât sunt dispusă să sacrific.

Dacă astfel de lectură vi se pare interesantă atunci citiți-l pe Seth Godin. Am găsit pe youtube varianta audio, în limba engleză, poate vă ajută. 

Spor la citit, pe săptămâna viitoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s