O mare de lacrimi, Ruta Sepetys

Anul Nou a venit cu cadouri pentru mine, am primit o carte pentru adolescenți de la Iuliana Cazan, căreia îi mulțumesc foarte mult. Mă ferisem să o cumpăr, din cauza unei prejudecăți și anume ” ah, o carte pentru adolescenți” când eu sunt ditai’ adultul!( știam de carte, încă de prin primăvara 2017)

Dar cartea aceasta, cumva, și-a găsit drumul către mine și când m-a găsit a dat cu mine de pământ de două ori. Zică-se că, doar o dată, ar fi fost prea puțin și nu aș fi învățat nimic.

În primul rând cartea nu este doar pentru adolescenți, ci pentru toți cei cărora le plac poveștile care au la bază evenimente reale, din istoria umanității, iar istoria asta a noastră, a oamenilor, are tendința, ca pe vreme de pace, să ne  reproșeze trecutul.

Cum? Prin astfel de povești.

În al doilea rând, subiectul romanului este pe cât de sensibil și impresionant pe atât de dinamic și alert. Te ține în suspans până la final, chiar dacă, din primele pagini intuiești că nu-ți va plăcea finalul. Totuși Ruta Sepetys a construit atât de bine personajele, cât și romanul, încât capitolele scurte și dedicate vocii câte unui personaj m-au țintuit cu cartea în mână de cum am deschis-o, timp de câteva ore, până când am terminat-o.

Omenirea a fost și probabil va continua să fie, din când în când, măcinată de războaie, iar acest roman aduce, în prim plan, un eveniment tragic, care s-a petrecut în Marea Baltică în anul 1945, când în cadrul operațiunii Hanibal, nava Wilhelm Gustloff  a fost torpilată de submarinele rusești și trimisă în adâncurile unui ianuarie geros împreună cu  speranțele a peste nouă mii de oameni. NOUĂ MII DE OAMENI!!

Mai mult nu vă spun, ci vă avertizez că veți trăi experiența călătoriei spre viață a câtorva personaje, printre care:

Florian– artistul prusac, Emilia– adolescenta poloneză care cară după ea, vreme îndelungată un secret apăsător, Alfred– tânărul neamț, aspirant la funcții înalte al cărei cărți de căpătâi este Mein Kampf( Lupta mea, scrisă de Hitler) și obsedat de fata unor vecini evrei și Joanna – o asistentă- fugară lituaniană, care de asemenea ascunde un secret dureros.

Cum se întâlnesc aceștia, ce fel de relații se dezvoltă între ei, ce drum parcurg spre mare, ce peripeții întâlnesc, ce se întâmplă o dată îmbarcați pe navele salvatoare. Ei bine, vă invit să descoperiți toate acestea, citind romanul. Chiar dacă este trist, totuși Ruta Sepetys a reușit să încropească o poveste frumoasă cu ajutorul personajelor care provin din medii total diferite, chiar dușmane , dar care au un numitor comun, care e acela? vă rog să îl descoperiți!

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s