Soția din Paris, Paula McLain

Al doilea roman căruia i-am acordat 5 steluțe pe Goodreads , fiind deja un cititor cu ștate vechi și lansându-mi o provocare de 85 de cărți de citit în acest an, presimt că voi acorda multe steluțe.

Ar fi trebuie să citesc mai întâi Sărbătoarea continuă scrisă de Ernest Hemingway, un roman care a apărut postemortem, în 1964 cu ajutorul celei de a patra soție, Mary Hemingway.

Deși am trecut, tangențial, în facultate pe lângă Hemingway și pe vremea aceea am studiat doar Bătrânul și marea( și asta doar mulțumită minunatului profesor Bogdan Stefănescu care nu s-a limitat la programa oferită de Minister), totuși m-am simțit atrasă mereu de perioada în care a trăit și scris Hemingway. Un început de secol, prin anii 20, când ieșirile în oraș ale acestuia aveau ca parteneri pe  Sylvia Beach, cea care a ajutat la publicarea controversatului roman Ulise, de James Joyce,   minunatul-și-turbatul-cuplu format din F. Scott și  soția lui Zelda Fitzgerald, prea-mărețul James Joyce,  sau mult-prea-dificilul-și-genialul Ezra Pound, faimoasa autoare Gertrude Stein și iubita acesteia Alice B. Toklas.

A fost necesar să fac această introducere, pentru a putea să înțelegi de ce nu sunt de acord cu prezentarea personajelor din romanul Soția din Paris, ca fiind de ficțiune.

Toate aceste persoanje, nu numai că au existat în realitate, ci și-au construit statui de neclintit, prin scrierile și acțiunile lor.

Bun.

E adevărat că Paula McLain a scris aceast (minunat) roman, imaginându-și relaționarea dintre personaje, dar a făcut acest lucru urmărind, îndeaproape, evenimentele reale.

Așadar prin scrierea autoarei am făcut cunoștință cu nume marcante ale literaturii americane și nu numai, cu personaje colorate în nuanțele anilor 20 dintr-un Paris boem ,pe Montparnasse , în salonul cultural inițiat de Gerturde Stein cu a sa iubită.

Personajele principale sunt Hadley Richardson și Ernest Hemingway, care sunt surprinse în tinerețe, înainte, în timpul și mult după căsnicia lor fascinantă.

Este un roman care conține multe artificii menite să țină cititorul în priză. Vei avea parte de o poveste de dragoste viscerală și pasională un pic parcă ieșită din tiparele unei căsnicii sănătoase( oricum ar fi acelea).

Pe lângă povestea de dragoste, spiritul de dăruire al soției, nebunia arhi-cunoscută a lui Hemingway izvorâtă, părerea mea,  din cele mai ascunse colțuri ale geniului său,  m-a fascinat modul în care autoarea a armonizat personajele.

 

Vă las câteva poze:

 

iar sursa pozelor aici.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s