Distanța dintre noi, Jhumpa Lahiri

Fan declarat al colecției Babel de la Editura Nemira am reușit să citesc acest prim roman scris de Jhumpa Lahiri și a fost o aventură, care mi-a plăcut.

O poveste ce cuprinde  o călătorie care începe în suburbiile Calcuttei anilor ’60 și se termină în zielele noastre.

477 de pagini de istorie, iubire, mișcări politice, evadări care lasă urme în viețile personajelor și care le afectează viețile pentru totdeauna , constraste între civilizații, tradiție și obiceiuri, răni și moarte, bucurie și abdandon.

Arta autoarei este aceea că, în opinia mea, a reușit o vrajă care pe mine una, m-a învăluit încă de la prima pagină. Volumul de 477 de pagini, poate fi înspăimântător în sensul dimensiunii, dar dacă autorul este vrăjitor de cuvinte, nu trece prea mult, până când lectura te prinde în mrejele ei aproape poetice.

Nu este un roman dinamic, nu te ține cu sufletul la gură, mai ales că îți dai seama din primele pagini că evoluția acțiunilor, așa cum sunt ele prezentare, în mijlocul unui tumult politic,  nu poate fi una cu final fericit. Totuși Lahiri face surprize plăcute, dar pe acestea vă las să le descoperiți singuri și să vă emoționați, așa cum am făcut și eu.

Călătoria începe cu Subhash și Udayan doi frați indieni pe cât de apropiați în copilărie pe atât de îndepărtați la maturitate, paradoxal  distantați de aceeași dorință arzătoare de a-și depăși condiția. Unul vrea să studieze în America, dar să se întoarcă după studii la tradițiile dictate de părinți, altul mânat de o mișcare politică, menită să dezrobească indienii care trăiesc într-o societate în care efectele colonialismului sunt încă prezente.

Fiecare trebuie să sacrifice ceva pentru a-și atinge idealul, acesta fiind primul pas al rupturii lor. Dar sacrificiile și pierderile continuă, până când târziu, apare acceptarea consecințelor unor situații din trecut care nu se pot schimba. Care sunt aceste situații și ce impact au ele asupra personajelor? Ați ghicit, vă îndemn să le descoperiți, pagină cu pagină…

M-a impresionat și m-a intrigat și la final am mulțumit, în gând, autoarei pentru că scrierea sa complexă mi-a adăugat o cărămidă nouă, la cultura generală. După ce am terminat de citit romanul, am căutat mai multe informații despre evenimentele cauzate de mișcările politice din anii 60-70 care s-au petrecut în India și nu mare mi-a fost mirarea când am primit confirmarea faptului că istoria se repetă, fără încetare. E nevoie doar de o ideologie nouă( aparent nouă) care de fiecare dată sună bine la început…. apoi potopul!

Vă doresc lectură plăcută și cu încredere că recomandarea mea este sinceră!

 

Titlul original: The Lowland/ Distanța dintre noi

An aparitie: Septembrie 2013, În România: Septembrie 2015

Autor: Jhumpa Lahiri

Colectie: Babel

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 477

Traducator: Adriana Voicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s