Căsătorie de plăcere, Tahar Ben Jelloun

Am citit multe cărți cu subiecte din zona islamului tradițional, dar nu mi-am găsit curajul să scriu despre ele. Toate acele lecturi dor prea tare, așadar le țin pentru mine, momentan.

Urmăresc cu interes titluri care apar în colecția Babel de la Editura Nemira și până în prezent nu am găsit nici măcar un titlu care să nu-mi placă.

Titlul, chiar dacă înșelător, și privirea femeii de pe copertă hipnotizantă, au fost suficient de puternice, încât să mă facă să înșfac romanul, de pe noptiera mamei mele.

Lectura este ușoară, mulțumită naratorului Tahar Ben Jelloun, un scriitor din Maroc, despre care nu știam nimic, dar pentru că mi-a plăcut cum scrie aștept, cu nerăbdare umătorul titlul.

Spuneam că titlul este înșelător și asta pentru că o căsătorie de plăcere  în interiorul islamului, așa cum este el prezentat în zilele noastre, pare o noțiune care nu se potrivește.

Apoi am crezut că așa-numita căsătorie de plăcere, este doar o exprimare romantică a autorului, dar am făcut cercetări pe această temă și am aflat cât mă înșelam.

Căsătoria de plăcere sau căsătoria temporară (zawaj al-mut’a) reprezintă un acord între un bărbat și o femeie, contra unei sume de bani stabilită de ambele părți, de comun acord, care se consumă în perioada în care bărbatul călătorește.

Pentru cei interesați să afle mai multe detalii despre căsătoria în islam, puteți accesa acest link. Fie că sunteți de acord, fie că nu, aceste lucruri au existat și unele continuă să existe.

Revenind la carte.

Spuneam că este o lectură ușoară și nu mă dezic de la asta, însă este atât de ușoară, cât sufletul tău poate să accepte nedreptatea, rasismul, ura, dar și un tip de iubire, atipic nouă, creștinilor.

Amir este un negustor  de condimente prosper, care călătorește deseori, în interes de afaceri. Fatma este soția lui și împreună au 4 copii, iar Nabou este o femeie de culoare, care locuiește în Dakkar și se îndrăgostește de Amir, într-una dintre călătoriile sale.

Din acest trio, Amir este cel care hotărăște că se cuvine, să încheie o căsătorie de plăcere cu Naobou. Islamul permitea acest lucru, iar el avea doar o soție, în consecință nimic nu-i stătea în cale din a o aduce pe Nabou în interiorul casei lui.

Fatma trebuie să accepte situația impusă de soț, dar o face, oare ?

Nabou este o femeie de culoare și contrar sfaturilor primite de la familia sa, hotărăște să îl urmeaze, dar are vreun aliat? Sau toată lumea îi dorește răul?

O serie de evenimente, deloc previzibile, se petrec de aici încolo, dar eu mă opresc cu dezvăluirile și mizez pe încrederea pe care mi-o acordați, citindu-mi recenziile.

Nu e un secret, faptul că una dintre temele principale ale romanului este rasismul. Și asta mi s-a părut cel mai ironic, într-un fel, pentru că pe tot parcusul lecturării mi-am pus, constant, o întrebare:

” Serios, oamenilor?! Asta e problema,  în continuare asta e problema omenirii?”

Și astfel autorul întoarce, pe toate fețele, această problemă a oamenilor, aceea de dori să fie ,cu orice preț, deasupra semenilor, chiar și aducând în dicuție culoarea pielii.

Astăzi, după ce am citit atât de multe povești legate de rasism, după ce am studiat colonialismul și mai ales după ce am constatat că rasismul nu a scăzut în intensitate, deloc, ci a luat doar altă formă, realizez că tema aleasă este abordată, cu măiestrie, de Tahar Ben Jelloun.

Așadar vă invit să porniți într-o călătorie care începe în anii ’50 și se dezvăluie pe parcurusul a multor ani, concentrându-se pe viețile celor 2 gemeni ai lui Amir cu Nabou.

Este o poveste care m-a impresionat, m-a intrigat și pe care o voi păstra lângă cărțile mele preferate.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s